gyakorló

Az immunrendszer erősítésére, kiegyensúlyozott életre kell törekednünk, megfelelően kell táplálkoznunk.

A HPV fertőzést megelőzni nem lehet. A legfontosabb, hogy rendszeresen járj nőgyógyászhoz szűrésre, és amennyiben a szűrésen gond van, vagy valami nem teljesen normális, további vizsgálatokat kell végezni. Fontos, hogy erre a szakterületre specializált orvosok végezzék az utánkövetést, és a részletes kivizsgálást.  Ezért hoztuk létre a centrumunkat, hogy a legjobb kezekben légy.  

30 éves kor felett érdemes a rákszűrés mellett a HPV szűrést is elvégezni, ugyanis, ha jó, azaz negatív az eredmény, és a rákszűrés eredménye is megfelelő, kijelenthetjük, hogy az elkövetkező 3-5 évben méhnyakrák kialakulásnak az esélye minimális. Ez nem jelenti természetesen azt, hogy nőgyógyászati vizsgálatra egyáltalán nincs szükség.

A „harcban” a legfontosabb szerepe az immunrendszernek van, ezért fontos, hogy minden tényezőt kiküszöböljünk, mely a védelmi funkciót csökkenti. Az immunrendszer erősítésére, kiegyensúlyozott életre kell törekednünk, megfelelően kell táplálkoznunk. Emellett fontos, hogy kizárjunk minden olyan káros szenvedélyt, ami csökkenti az immunrendszer működését. A dohányzás például megkétszerezi a méhnyakrák kialakulásának kockázatát fennálló HPV infekció esetén, hisz jelentősen csökkenti az immunrendszer hatékonyságát.